‘Voor steden zijn open, neutrale technologie-platformen belangrijk’

14 mei 2020 | Whatsup Cycling Team

Benny Schaeken is bij Cegeka als technoloog en divisiedirecteur van Smart Cities verantwoordelijk voor innovatie en technologieplatformen in voornamelijk de mobiliteitssector. Cegeka biedt platformen en klantgerichte oplossingen aan. “In de eerste fase van overleg proberen wij het toch zo weinig mogelijk te hebben over technologie” Overleg begint volgens Schaeken altijd met voldoende tijd nemen met de klant, om actief te luisteren. “Wij gaan steeds uit van de vraag 'wat zijn de noden? Welke job moet er hier uitgevoerd worden zodat jullie echt geholpen zijn? Dit noemen wij ook waardecreatie. Die noden zijn toch altijd contextueel. Het is overal een beetje verschillend, nergens eenheidsworst. Je moet hyper-individualiseren vandaag de dag.”

Extreme gebruiksvriendelijkheid

“Zo hebben we voor één van onze belangrijkste klanten ‘Q-Park’ een cloud-platform ontwikkeld dat met alle mogelijke partijen kan integreren, die gebruik wensen te maken van de parkeerdienstverlening van Q-Park. Een Belgische bank (KBC) vergelijkbaar met ABNAmro, is nu naadloos gekoppeld aan het cloud-platform van Q-Park. De bank heeft een app met een lijstje van extra diensten waartussen Q-Park staat. Daar vul je het kenteken van je auto in en geeft ‘akkoord’ om van deze dienst gebruik te maken. Vanaf dat moment kun je in alle parkeergarages van Q-Park inrijden op nummerplaat herkenning. Bij het buitenrijden herkent het systeem opnieuw je nummerplaat en zal de betaling volledig automatisch afgehandeld worden via het platform. Zo hebben we de hele end-to-end journey geïmplementeerd die supergebruiksvriendelijk en onzichtbaar is voor de klant.

Vooruitkijken

“We kijken ook naar oplossingen die verder weg staan met ons eigen platform Capacity. Met predictive mobility trachten wij via artificiële intelligentie, dat noemen wij ook soms gestructureerd of hiërarchisch leren, ‘voorspellen’ hoe het verkeer zich in het volgende uur, twee, drie, vier uur gaat gedragen. Of wat de mogelijke impact zal zijn op het verkeer bij structurele wijzigingen zoals verkeerswerken die opgestart worden. Of waar een bepaalde straat éénrichtingsverkeer zal worden. Met ons platform kunnen wij zulke voorspellingen real-time simuleren via de “Digital Twin” van de stad. Wat een mooie aanvulling kan zijn, naast de mobiliteitsstudies die steden laten uitvoeren.

Open en neutraal

“Vrijwel alle nieuwe auto’s sturen elke minuut, elke seconde data naar de fabrikant om het product slimmer te maken. Dus eigenlijk communiceren die voertuigen vandaag de dag al met platformen. Alleen zijn die niet of moeilijk toegankelijk omdat er geen of weinig standaarden zijn om bepaalde informatie uit te wisselen. Het zou mooi zijn als die platformen gemakkelijk met elkaar zouden kunnen communiceren. In China lanceerde Baidu in 2017 hun opensource Apollo-platform om de industrie van autonome wagens op gang te trekken. Open, neutrale technologieplatformen zijn belangrijk voor steden, want uiteindelijk moet technologie de samenleving dienen, en niet andersom. Wij trachten in die zin om vanuit onze neutrale positie steden technologie aan te leren, om daarmee op termijn aan de slag te kunnen.

Mensen

“Om van een stad een slimme stad te maken, stuit op moeilijkheden. Er is veel wantrouwen ten aanzien van technologie. En terughoudendheid. Bovendien is er een groot manifest gebrek aan technologische kennis in steden. Het is zowel de technologische readiness die ontbreekt, alsook de market readiness en een policy readiness. Het zijn die drie dingen waar steden mee aan de slag moeten willen we de samenwerking beter krijgen. Het is voor mij de definitie zelf van een Smart City, dat je de problemen van een stad oplost als een platform; steeds in samenwerking met anderen, met partners. We zullen naar een Public-Private-People-Partnership (PPPP) moeten evolueren.