‘Door de coronacrisis zie je dat er best veel mogelijk is qua thuiswerken’

30 maart 2020 | Whatsup Cycling Team

Enide Bogers is senioronderzoeker/hoofddocent logistiek bij het KennisDC Logistiek Gelderland van de HAN, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Op de campus Heijendaal, waar de HAN samen met de Radboud Universiteit en het RadboudUMC gevestigd is, is het een hele kunst om alle verkeersstromen goed te laten verlopen. Met het oog op een prettiger, veiliger en milieuvriendelijker campus is recentelijk het Living lab Heijendaal opgericht. “We willen vooral de bevoorrading van de drie instellingen duurzamer inrichten”, legt Bogers uit.

Hubs

“We hebben gekeken naar wat er op Heijendaal rondrijdt en zagen dat er veel voertuigen komen die maar één levering doen. Die levering is meestal niet groot en daarna gaan ze weer verder. We onderzoeken daarom hoe we via de stadshub, een distributiecentrum aan de rand van Nijmegen, de campus kunnen bevoorraden. De leveranciers van met name facilitaire goederen brengen dan daar hun spullen naartoe. We willen graag in plaats van twintig bestelwagens op diesel, één elektrisch voertuig met alle goederen uit die bestelwagens naar de campus hebben. Niet alleen de goederenstroom, maar ook de informatiestroom en de eurostroom gaan anders lopen en we moeten dat goed uitzoeken, zodat elke partij er iets aan heeft. We werken daarin samen met onderzoekers van de Radboud Universiteit, Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Windesheim. We hopen dat leveranciers aanhaken en via de hub gaan leveren. En het beeld is wel dat uiteindelijk de totale kosten zullen kunnen verminderen.

Durf

“Het Living lab is ideaal om dingen te proberen. We kunnen experimenteren en daar staan de drie campusorganisaties heel welwillend tegenover. Angst om fouten te maken is er altijd wel, maar in deze setting is het makkelijker iets te gaan proberen. En als het fout zou gaan, zetten mensen ongetwijfeld een extra tandje bij. Een van de aandachtspunten in het onderzoek zijn technologische innovaties.

Creativiteit

“Niet alleen in het living lab zie je innovatie. Er gaat van alles fout nu het land door de coronacrisis op slot zit. Maar je ziet ook dat de logistiek dienstverleners heel creatief worden in de bevoorrading van supermarkten. Ze lenen capaciteit in van vervoerbedrijven die door de crisis even wat minder werk hebben. Op grote schaal zie je ook dat er opeens best veel mogelijk is qua thuiswerken. Daar komen we gedwongen achter omdat we niet meer naar ons werk mogen. Ik denk dat dat een belangrijke les is en ik hoop dat we anders gaan nadenken over onze mobiliteit.