Benieuwd naar

What’s Up Cycling?

 

Wij zijn een platform van en voor (fietsende) bestuurders, ondernemers en techneuten die een verandering naar een duurzame, digitale samenleving willen faciliteren en we willen daarbij optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die technologie ons biedt. We zien dat de ‘fietsende methode’ van besturen tot meer resultaat leidt dan oeverloos praten, vergaderen en plannen maken.

De fietsende methode is: opstappen, weten waar je heen wilt, om de hobbels in de weg heen sturen, foutjes corrigeren en altijd weten dat je aankomt. Het begint met opstappen en de pedalen laten draaien. Dit eerste kan uiteraard samengevat worden met het krachtige, Rotterdamse adagium: niet lullen maar poetsen!

Technologie maakt dat we meer kunnen doen met minder. We kunnen onze basisvermogens op een hoger plan tillen door dingen uit te vinden, door informatie voor iedereen beschikbaar te maken, door beter samen te werken en door anders naar vraagstukken te kijken. Er zijn voorbeelden te over waar wij mogelijkheden zien.

Zomaar vijf van de misschien wel duizenden voorbeelden:

  • We praten al lang en veel over circulaire economie, maar het blijkt extreem moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Waarom?
  • Blockchain blijft veelbelovend als technologie om de wereldeconomie opnieuw in te richten, wat is de volgende stap?
  • De energietransitie gaat tergend langzaam: pas 1% van ons energie huishouden is schoon. Waarom?
  • We willen als samenleving toch echt naar een e-democracy – iedereen zegt het te willen, maar waarom lukt het niet?
  • Wat is nog het nut van bezit boven het nut van gebruik? Hoe kunnen we technologie dat verschil wegnemen?

In een tijd waar olie, bomen en frisse lucht schaars worden, is technologie het antwoord op de problemen van de grenzen van de groei. Als mens hebben altijd al nieuwe technologieën gecreëerd en de wereld opnieuw vormgegeven, maar hoe we dat precies deden, zijn we in Nederland enigszins uit het oog verloren.

Het huidige bestuurdersklimaat in ons land wordt beheerst door de angst om fouten te maken. We hebben ideeën, maar de bestuurskamers willen plannen vooral zien in dikke rapporten die vervolgens risicoloos uitgerold moeten worden. Elke fout, groot of klein, is een tegenvaller waar je op afgerekend kunt worden, terwijl je kleine, operationele fouten nodig hebt om van te leren.

Met What’s Up Cycling willen we een generatieve dialoog aangaan tussen bestuurders, ondernemers en techneuten om tot antwoorden te komen op de problemen waar we als maatschappij nu mee te maken hebben. En onze kinderen niet opzadelen met problemen die wij en vorige generaties hebben gecreëerd en niet durven op te lossen.