Fietsers zijn per definitie voorlopers met een voorliefde voor technologie

01 augustus 2018 | Frank Kwanten

“Wij zijn een wielerploeg én een maatschappelijke onderneming”, zegt directeur Frank Kwanten van Delta Cycling. De Rotterdamse professionele wielerploeg is geen typische wielerploeg met alleen oog voor wedstrijden, competities en klassementen. Delta Cycling heeft meerdere initiatieven op het gebied van maatschappelijke impact. “Of je nu fietst met een rugnummer of een rugtas, die fiets heeft heel veel effecten die we kennen en sommige die we niet kennen.”

Delta Cycling gebruikt de fiets als middel om die maatschappelijke impact te organiseren. “Ik denk dat de fiets een heel bijzonder middel is”, zegt Kwanten. “Het gaat om bewegen, maar ook om vrijheid en autonomie. Mensen hebben dankzij de fiets ontmoetingen die ze anders niet zouden hebben.”

Jullie hebben meerdere initiatieven lopen. Aan voor soort projecten moet ik dan denken?

In Rotterdam leren we vrouwen van middelbare leeftijd fietsen die nog nooit gefietst hebben. Daardoor wordt hun leefomgeving groter en proeven ze echt de vrijheid en autonomie. Maar het gaat er ook om of je je veilig, comfortabel en plezierig op de fiets voelt. Dan pas kan je op ontdekking gaan. We hebben ook projecten om kinderen van de achterbank in de auto af te krijgen en te laten fietsen. En we hebben een business-peloton voor ondernemers die ongedwongen met elkaar in contact willen komen. Tijdens het sporten is immers iedereen gelijk, gaat de job title eraf en is de fiets je visitekaartje. Als we samen fietsen en we houden een tempo aan dat iedereen bij kan houden, dan zijn we gelijken. Dan is het gesprek makkelijk begonnen met 'hé, wat een mooie fiets' of 'fiets je allang?' en zo verlagen we de drempel voor de ontmoeting en hebben we meteen ook een gedeelde passie. De term 'fietsen is het nieuwe golf' is natuurlijk bekend, maar de fiets is veel socialer, want je loopt niet van hole naar hole met dezelfde partner. Tijdens het fietsen kun je nog eens afwisselen, naast iemand komen te fietsen. Wij zeggen eigenlijk: die fiets is een fantastisch middel voor onze wielrenners en we willen dat delen met de rest van de wereld.

Wat maakt de fiets dan een fantastisch middel? En wat precies moet er dan gedeeld worden?

Die wielrenner heeft een aantal skills en kennis die hij kan delen en die dient als inspiratiebron voor de rest van de soorten fietsers. Dus de wielrenner is op het scherpst van de snede bezig met het berijden van een fiets en vervolgens kunnen alle andere fietsers daaronder iets met die kennis, of dat nou gaat over materiaal of over dat je met gezondheid bezig hebt of omdat je veilig op die fiets blijft zitten. Dus wij gebruiken eigenlijk die renners als uithangbord, als vlaggenschip om te inspireren. Bij de ploeg is bijvoorbeeld zelfregulatie een heel belangrijk thema, dus hoe stuur je jezelf bij als je ontdekt dat een experiment of een nieuwe trainingsvorm die je doet, niet of wel aanslaat. Wat ga je dan vervolgens morgen doen? De boeken van Hans (van Bommel, red.) en Jo (van Engelen, red.) die uitleggen waarom bestuurders meer zouden moeten fietsen staan wij natuurlijk heel erg achter. Niet alleen vanuit de gezondheidsgedachte of dat het gebruik van de fiets een oplossing kan zijn voor steden, maar ook vanuit de werkwoordgedachte dat je op de fiets dus allerlei foutjes bijstuurt en bezig bent met vooruit kijken. Dat is een heel mooie filosofie. Het feit zien dat er een analogie zit bij die fiets, maar ook dat die fiets eigenlijk een soort van oplossing is voor allerlei vraagstukken die voorliggen.

What’s Up Cycling is feitelijk nog maar net begonnen. Wat wil je hier precies mee bereiken?

Ik denk dat het begint met eerst maar eens opstappen en kijken of we in balans kunnen blijven. Vervolgens moeten we zorgen dat er een peloton aansluit van mensen die gelooft in de analogie en de fiets als middel. Gedurende de route vult het peloton zich verder met fietsers die ook zien wat wij zien en die zich daarvoor gaan inzetten. Maar dat zijn dus vooroplopers. Fietsers zijn van nature vooroplopers en vrijgevochten mensen. Ze hebben een voorliefde voor technologie en zijn bezig met bewust leven. Ik denk dat What's Up Cycling moet staan voor de ontmoeting tussen mensen die met onze thema's begaan zijn en daar een platform voor bieden en hopelijk ontstaan van daaruit allemaal mooie initiatieven om verder te komen. Dat hebben we in Nederland hard nodig.