Een doorgewinterde fietser wordt één met zijn tweewieler

1 augustus 2018 | Hans van Bommel

Wat is What’s Up Cycling? Of WUC zoals het inmiddels al heet. En wat wil WUC eigenlijk? Want sinds de start een paar maanden terug krijg ik én heel enthousiaste reactie op ons initiatief én veel terechte vragen. Fietsen, sturen en besturen, bijsturen, duurzaamheid, technologie en maatschappij, dat zijn kort de thema’s. WUC organiseert netwerkevents en toertochten, maakt korte interviewfilms met uitdagende stellingnames rond de onderwerpen en via de website houdt WUC de gemeenschap van geïnteresseerden op de hoogte.

We kunnen leren van de gedachte achter fietsen is mijn heilige overtuiging. Een fietser herstelt zijn (kleine) fouten bijna ongemerkt en leert er ook van. Op fouten maken rust tegenwoordig een taboe in de samenleving. Onbegrijpelijk, want alleen door het maken van fouten kunnen we het de volgende keer beter doen. Een doorgewinterde fietser wordt één met zijn tweewieler, maakt kleine fouten bij de vleet, corrigeert die direct en stuurt met een combinatie van subtiele gewichtsverplaatsingen en vederlichte beroeringen van het stuur. Zijn motoriek blijft zich verfijnen en kennis opbouwen.

Voor mij staat WUC voor vrijheid. Veel bevlogen bestuurders, ondernemers en andere maatschappijveranderaars ervaren een collectieve, hiërarchische vastloper. We maken nog steeds heel veel dichtgetimmerde plannen, die in veel decimalen achter de komma moeten kloppen. In een ideale wereld kunnen wij allemaal onze oneindige, creatieve goddelijke gang laten gaan om een bijdrage te leveren, vooral op technologisch vlak, aan een betere wereld.

Ik denkt dat die betere wereld mogelijk is. En dat technologie een groot aandeel daarin heeft. Het is voor WUC ook heel belangrijk dat mensen in de maatschappij kunnen besluiten om mee te doen aan de dialoog op het werken aan die betere wereld op gang te brengen. In een systeem van vrijheid, waarin mensen van alle pluimage die iets (willen) betekenen qua technologie, duurzaamheid en maatschappij laagdrempelig kunnen participeren.

Dit voorjaar zijn we, Delta Cycling en SpronQ, begonnen. Zonder veel bombarie. Met een gedachte waar wij ongeveer naartoe willen en hoe we daar gaan komen. Onderweg zullen we ongetwijfeld soms de koers verleggen, zullen we op wegomleidingen stuiten of in een zware onweersbui belanden. Nu hebben we de start van de website. Over een paar weken staat de tour voor de deur. Wat het allemaal precies voor ons allemaal in petto heeft, is ongewis, maar we zijn -- geheel in lijn met fietsfilosofie -- op de fiets gestapt!